Haber

İklim değişikliği hayvanları da etkiledi; üretkenlik düştü

ÇUKUROVA Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nazan Koluman, iklim değişikliği nedeniyle kalitesiz yem tüketimi ve yüksek sıcaklık nedeniyle çiftlik hayvanlarının et, süt ve yumurta verimlerinin düştüğünü söyledi.

İklim değişikliğine bağlı kuraklık, besi hayvanlarının yem kaynağı olan bitkisel üretimi de olumsuz etkiliyor. Konya Ovası’nda kuraklık nedeniyle yem bitkilerinde azalma yaşandığına işaret eden Prof. Dr. Nazan Koluman, bunun girdi fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu kaydetti. Çiftlik hayvanlarının kaliteli yem tüketemediklerini belirten Koluman, Akdeniz Bölgesi’nde yağışların azaldığına vurgu yaparak, yüksek sıcaklıklara bağlı olarak vücut sıcaklıklarının da arttığını söyledi. Et, süt ve yumurta verimlerindeki düşüşe değinen Koluman, yetiştiricilerin duş, vantilatör, gölge, su soğutma gibi önlemlerle hayvancılıkta verimliliği artırabileceğini vurguladı.

İklim krizinin etkilerini azaltmak için yapılması gerekenleri anlatan Prof. Sistem, suyun içeri akmayacağı ve taşmayacağı şekilde kurulmalıdır. Bir büyükbaş hayvanın günlük su ihtiyacı düşünülecek olursa, bölgedeki su imkanlarına göre üretim yöntemleri veya hayvan çeşitlerinin seçilmesine özen gösterilmelidir. Yüksek sıcaklıklardan etkilenen hayvanların vücut ısılarının düşürülmesi, barınak koşullarının düzenlenmesi, fan veya püskürtme yöntemi kullanılarak hayvanlar soğutulabilir” dedi.

Özellikle süt hayvanlarının pandemi sonrası hem iklim değişikliği hem de gıda kıtlığı nedeniyle önemli ölçüde azaldığını belirten Prof. Dr. Koluman, bu durumun et ve süt üretiminde hızlı bir düşüşe neden olabileceğini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu