Haber

Netanyahu yargı düzenlemesini savundu: İsrail demokrasisini güçlendirecek

YENİ İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ülkesinde kitlesel protestolara neden olan yargı düzenlemesinin “küçük bir düzeltme” olduğunu savunarak, düzenlemenin İsrail demokrasisini güçlendireceğini iddia etti.

Netanyahu, ABC News’e verdiği röportajda tartışmalı yargı reformuyla ilgili soruları yanıtladı.

İsrail demokrasisini diğer demokrasilerle aynı çizgiye getirmeye çalıştıklarını söyleyen Netanyahu, İsrail Yüksek Mahkemesi’ni “gezegendeki en aktivist mahkeme” olarak nitelendirdi.

Yargı düzenlemesinin “küçük bir düzeltme” olduğunu iddia eden Netanyahu, “Bu, İsrail demokrasisinin sonu olarak tanımlanıyor. Bence bu (değerlendirme) aptalca. İşler yatıştığında herkes bunu görecek” dedi. görüşünü paylaştı.

ABD Lideri Joe Biden’ın yargı düzenlemesine ilişkin endişelerini hatırlatan Netanyahu, 7 aydır hükümette olduğunu ve konuya ilişkin endişeleri ciddiye aldığı için tartışmalara 3 ay ara verdiğini söyledi.

Öte yandan Netanyahu, bu süre zarfında herhangi bir fikir birliğine varılamayacağını belirterek, “küçük bir düzeltme” ile ilerlemeye karar verdiğini söyledi.

“Biden’a da söylediğim gibi, parlamentomuzdaki siyasi koridorun diğer tarafı olan muhalefetle uzlaşarak olmasa da en azından geniş çapta kabul görecek bir konuda ilerlemeye çalışacağım.” Netanyahu bu konuda iyimser olduğunu söyledi.

Netanyahu, muhalefet liderlerinin de sorumluluk alması gerektiğini belirterek, düzenlemenin kendisine yöneltilen suçlamalarla ilgisi olmadığını savundu.

Reformların ardından İsrail demokrasisinin güçleneceğine inandığını ifade eden İsrail Başbakanı, bu konuda geniş bir mutabakata varılması için elinden geleni yapacağı mesajını paylaştı.

ABD-İsrail ilişkilerine değinen Netayahu, Biden’ın son görüşmelerinde kendisini Beyaz Saray’a davet ettiğini, görüşmenin eylül ayında olabileceğini ancak tarihin henüz netlik kazanmadığını belirtti.

Tartışmalı yargı düzenlemesi

İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olma gibi değişiklikleri içeriyor.

Başbakan Binyamin Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere yol açan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini ancak 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı. Mayıs ayı sonunda TBMM.

Hükümet geçtiğimiz günlerde muhalefetle müzakerelerin durmasının ardından yargı düzenlemesi için yeniden düğmeye basmıştı.

Netanyahu hükümeti, Yüksek Mahkeme’nin hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısını, muhalefetin ülke çapındaki kitlesel protestolara ve kamuoyundaki yoğun tartışmalara rağmen Pazartesi günü boykot ettiği bir meclis oturumunda kabul etti.

Hükümetin “yargı reformuna” karşı savaş pilotları, denizaltı subayları ve diğer seçkin birlikler de dahil olmak üzere binlerce İsrailli gönüllü olarak istifa etmeye karar vermişti.

siyaset, askeri, güvenlik, ekonomiyargıda üst düzey görevlerde bulunan isimler ise hükümetin yargı düzenlemesine karşı olduklarını açıkladı.

Netanyahu hükümetinin yargısal düzenlemesine aykırı olan protesto hareketi yaklaşık 7 aydır gösterilerini sürdürüyor.

haberyumurtalik.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu