Bilimin, teknolojinin ve geleceğin yapay zekasının sınırlarını yeniden şekillendirmek
“Yapay zeka, taklit etmek için öğrenme, mantık, problem çözme, algılama ve dil gibi yetenekleri geliştiren ve bazı durumlarda insan beyninin karmaşık işlevlerini aşan bilgisayar sistemlerini tanımlar. Ancak yapay zeka ile insan beynini kıyaslarken bu iki sistemin aslında ne kadar benzer ve ne kadar farklı olduğunu görmemiz önemli.” diyen Liv Hospital Beyin ve Sınır Cerrahisi Doç. Dr. Abuzer Güngör, yapay zeka ve beyin cerrahisine olan ilgisinden bahsetti.
Bilgileri elektriksel ve kimyasal sinyallerle işler
İnsan beyni, bilgiyi elektriksel ve kimyasal sinyallerle işleyen ve birbirine bağlayan karmaşık bir sınır hücreleri (nöronlar) ağıdır. İnsan beyninde 100 milyardan fazla nöron vardır ve her biri birden fazla nöronla ilişki (sinaps) kurar. Bu benzersiz ağ, insanlara karmaşık düşünme, öğrenme, hafıza ve duygusal yetenekler sağlar.
İnsan beyninden bariz farklar var
Öte yandan yapay zeka, özellikle derin öğrenme algoritmaları beyindeki sınır ağlarını taklit ediyor. Yapay sınır ağları, girdi ve çıktı arasında bir dizi hesaplama yaparak bilgiyi bir dizi ‘katman’ aracılığıyla işler. Ancak bu sistemler insan beyninden açıkça farklıdır. Örneğin, yapay zekanın “öğrenme” yeteneği, genellikle belirli bir görevi veya görev dizisini optimize etmeye dayanır ve çoğu zaman bir insanın ömrü, öğrenme ve uyum sağlama yeteneğiyle karşılaştırılamaz.
Beyin cerrahisini dönüştürebilir
Yapay zeka ile beyin cerrahisi arasındaki ilişki daha da ilginç. Yapay zeka, ameliyatları daha güvenilir ve etkili hale getirme potansiyeli ile beyin cerrahisini dönüştürme yeteneğine sahiptir. Örneğin, Manyetik Rezonans Görüntüleme ve Bilgisayarlı Tomografi taramalarını analiz ederek ve ameliyat öncesi planlamaya yardımcı olabilecek karmaşık 3B modeller oluşturarak, cerrahların daha hassas müdahaleler yapmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, bir hastanın beyin fonksiyonlarını daha iyi anlamak ve nörolojik hastalıkların tedavisini iyileştirmek için büyük veri kümelerini analiz etme yeteneği sunar.
Beyin işlevini anlamaya yardımcı olur
İlginç bir şekilde, yapay zeka ve nörobilim arasındaki bu etkileşim her iki alanı da ilerletiyor. Yapay zeka modelleri, beyin işlevi arayışımızı şekillendirip desteklerken, nörobilimdeki keşifler daha etkili yapay zeka sistemleri tasarlamamıza yardımcı oluyor. Örneğin, beyindeki öğrenme ve hafıza sistemlerini daha iyi anlamak, yapay zekanın daha karmaşık görevleri öğrenmesine ve genelleştirmesine yardımcı olabilir.
Ancak bu etkileşim etik ve toplumsal sorunları da beraberinde getirmektedir. Beyin-bilgisayar orta yüzleri ve yapay zekanın nörolojik bozuklukların tedavisinde kullanılması, özellikle kişisel verilerin ve mahremiyetin korunmasında yeni zorluklar ortaya çıkarabilir.
Hassas hareketler yapabilme
Robotik cerrahi söz konusu olduğunda, yapay zekanın katkıları çığır açıcı olabilir. Robotik cerrahi sistemleri, insan elinin ulaşamadığı veya ulaşamadığı hassas hareketleri yapabilmeleri ile nöroşirürjinin geleceğini şekillendiriyor. Yapay zeka burada birkaç şekilde devreye giriyor. Birincisi, yapay zeka, robotik cerrahi sistemlerin anatomi ve cerrahi prosedürler hakkında daha bilgili olmasını sağlar. İkinci olarak yapay zekanın bir diğer faydası da cerrahın elindeki titremeleri (istem dışı hareketler) filtreleyebilmesi ve böylece robotun çok daha kararlı ve hassas hareketler yapabilmesidir. Son olarak yapay zeka, ameliyat sırasında gerçek zamanlı karar vermeyi ve adaptasyonu mümkün kılabilir.
İnsan zekasının daha yeterli manası için destek
Yapay zeka ve nörobilimin ortasındaki bu etkileşim, insan zekasını daha iyi anlama ve taklit etme yeteneğimizi artıracak ve toplumumuzun çeşitli yönlerini etkileyecek; Sağlık hizmetlerinden eğitime, iş dünyasından bireysel yaşamlarımıza kadar hayatımızı derinden etkileyecektir. Bununla birlikte, bu gelişmelerin getirdiği fırsatları tam olarak değerlendirebilmek ve olası riskleri yönetebilmek için, bu teknolojik gelişmeleri yönlendiren ve etkileyen etik ve toplumsal sorunları dikkatle ele almalı ve tartışmalıyız. Yapay zeka ve beyin araştırmalarının hızla ilerlediği bu çağda, bu konuların dikkatle ele alınması ve yeterli istikrarın sağlanması büyük önem taşımaktadır.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı