Haber

Bakan Yumaklı: “Yangına ilk müdahale ve kontrol süresinin azaldığını görüyoruz”

Bakan Yumaklı: “Yangına ilk müdahale ve kontrol süresinin azaldığını görüyoruz”

“TMO 1 günde 200 bin ton tahıl aldı”

KONYA – Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl ülke genelinde çıkan 1.222 orman yangınında yaklaşık 6.900 hektar alanın telef olduğunu belirterek, orman yangınlarının sayısının geçen yıla göre azaldığını ve kontrol altına alma zamanının geldiğini söyledi. ilk müdahale ile azaldı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, buğday hasadı programı ve çeşitli toplantılara katılmak üzere Konya’ya geldi. Merkez Selçuklu ilçesine bağlı Bağrıkurt Mahallesi’nde düzenlenen buğday hasadı programında Bakan İbrahim Yumaklı, bakanlığa bağlı araştırma enstitüsü tarafından geliştirilen Çesit-1252 Makarnalık Buğday’ı biçerdöverin direksiyonuna geçerek hasadını gerçekleştirdi. Bu tohumun aynı zamanda sertifikalı tohumluk olarak çiftçilere teslim edileceği belirtildi.

Bakan Yumaklı, hasat sonrası Konya Ticaret Borsası’nda düzenlenen Tarımsal Üretim Planlama Bölge İstişare Toplantısı’na katıldı. Burada açıklamalarda bulunan İbrahim Yumaklı, orman yangınları hakkında bilgi verdi. Bu hafta tüm illerde sıcaklık rekorları kırıldığını hatırlatan Yumaklı, “Küresel ısınmanın etkilerini yaşadığımız bu günlerde daha fazla orman alanı yakmadan bu süreci atlatmaya çalışıyoruz. Arttırmak için yoğun bir çaba sarf ettik. 2 yıl içinde kara ve hava araçlarının nitelik ve nicelik olarak. Rastgele bir yangını tespit etmek için yoğun bir çaba sarf ettik. Bu yangınla ne kadar mücadele etme beceriniz varsa, bu yangına müdahale etme süreniz o kadar hızlı olacaktır. zararı en aza indirgemek.Teknolojik ekipmanların yaygınlaştırılmasına ağırlık verdik.Eğitimli ve eğitimli işçi sayımızı mutlaka belli bir orana çektik.En önemlisi uyumu güçlendirdik.Orman yangınları artık Türkiye’de farklı bir tür. Türkiye, “İnşallah bu şekilde devam edeceğiz. Bu yıl ülkemizde çıkan 1.222 orman yangınında yaklaşık 6.900 hektar alan zarar gördü. 18 yangında bu alanın sadece 5 bin 800 hektarı zarar gördü.” Bu 18 yangından 17’si 10 Temmuz ile 18 Temmuz ortası arasında meydana geldi. ​​8.100 hektar yok oldu.Geçen yıla göre orman yangını sayısının ve alanın daha az zarar görmesinin elbette alınan tedbirlerden kaynaklandığını söylemek mümkün.Ayrıca ilk müdahale, ilk tespit için geçen sürenin, ilk müdahale ve muayene çok azaldı” dedi.

“Yangınların yüzde 90’a yakını insan kaynaklı”

Yumaklı, ülke genelinde çıkan yangınlarda terör bağlantısının bulunmadığına dikkati çekerek, “En önemlisi özellikle son 18 günde gerçekten büyüme potansiyeli olan 10 büyük yangın çıktı. yangınların sebeplerini bu vesileyle konuşalım yangınların sebepleri yüzde 90’a yakın hatta son 18 günde 90’dan fazla kişinin çıktığı tahmin ediliyor tabii ki İçişleri Bakanlığımız devam ediyor Bu yılki yangınların sebeplerine yönelik inceleme ve soruşturmaları var ama bu yılki yangınlar için şu ana kadar söyleyeyim, terör kaynaklı bir sebep yok” dedi.

“TMO 1 günde 200 bin ton tahıl aldı”

TMO’nun kuruluşundan bu yana günlük en yüksek alım olan 200 bin tona ulaştığını belirten Bakan Yumaklı, “TMO 1 günde 200 bin ton tahıl alımı yaptı. 584 adetle tarihinin en yüksek alım noktasına ulaştı. yine alım noktaları 7 milyon ton tahıl aldı yani 2021 de bu sayı yok denecek kadar azdı bu alımın 5.3 milyon tonu sadece temmuz ayında alındı ​​diyebilirim yani 5.3 milyon ton TMO aldı bir ayda ton tahıl.Düşündüğümüzde bunu ancak bir kurumun başarabileceği bir gerçektir.Tek sebebi var: Allah devletimize, devletimizin varlığına, devletimizin kadim kurumlarına zarar vermesin. Böyle zamanlarda kendilerini gösterip üreticinin,üretkenin,çiftçinin yanında yer alıyorlar.Bu demek oluyor ki çiftçimize 5.5 milyar lira ödeme yapıldı.Peki bundan sonra ne olacak?Bir başka rekor da 10.1 milyon ton işe atama oldu. 440 bin randevu.

Konya Valisi Vahdettin Özkan da Konya’nın tarımın başkenti olduğunu belirterek, “Hasat döneminin hayırlara ve berekete vesile olmasını temenni ediyorum. Tarımsal üretimin planlanmasının çok değerli ve anlamlı olduğunu vurgulamak isterim. Geleceğe inançla bakan insanların her alanda ifadesi Gıda, su Tarım faaliyetleri gibi stratejik olarak hem refah hem de gelecek için risk unsuru olan konuları analiz etmek ve bakış açılarını ortaya koymak tüm insanlığın ihtiyacıdır. Tarımsal planlama gerçekten çok yönlü, çok bileşenli, çok döngüsel, her zaman dinamik ve değişken bir konu.Bu dinamizmle birlikte kıt kaynakların ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması ve yaşatılması açısından değerli bir kanal olacağını düşünüyorum. üretim, hayvansal üretim ve kırsal kalkınma Tarım ve Orman Bakanlığımızın konuya ilişkin bu analizleri yaparak uzun vadede refah düzeyini artırmayı hedefleyen bu yönlendirme çalışmaları da değerlidir.”

Toplantıya AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, AK Parti Konya Milletvekilleri Mehmet Baykan, Orhan Fazilet ve Latif Selvi, Konya Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Uzbaş, TMO Yürütme Konseyi Başkanı ve Genel Müdürü Ahmet Güldal ile protokol üyeleri katıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu